Fotopia Collective

Land (e)scape

by Loránd Vakarcs

„Timpul și spațiul nu dețin o existență reală, nu sunt obiective, ele nu aparțin obiectelor.” (I. Kant)

Galeria White Cuib, 13-26 mai, de la 6 la 8 PM,
str. F.D.Roosevelt, nr. 2/1, Cluj-Napoca

Fotografiile din această expoziție surprind relația omului cu spațiul, într-o asociere om–mediu, în manieră realistă–documentară. Pe de o parte, omul citadin percepe spațiul în mod pragmatic, iar denaturarea acestuia — cu tot ceea ce presupune industralizarea — duce inevitabil la prăbușirea socială a individului; pe de altă parte, locuitorii din zonele rurale izolate, confruntate cu depopularea, aflați și ei în situații sociale grele, au cu totul alt mod de a relaționa cu spațiul și natura.

După aproape treizeci de ani de la căderea regimului comunist condus de Ceaușescu, industria care era cândva considerată mândria țării a ajuns cvasi-inexistentă. Foarte multe fabrici și combinate au fost privatizate, apoi demolate și vândute pe bucăți. Peste două milioane de tone de deșeuri metalice provenind din fostele fabrici, utilaje dezafectate, resturi metalice, pleacă din țară. Foștii muncitori au rămas fără locuri de muncă, mulți trăind de pe o zi pe alta din valorificarea fierului găsit pe aceste platforme industriale. În același timp, în satele izolate din zonele muntoase, oamenii trăiesc — parcă dintotdeauna — o viață tradițională, aflat în simbioză cu natura; e o lume care marchează simbolic întoarcerea la rădăcini, la tradiții ancestrale. Bătrânii săteni sunt poate ultima generație care își duce viața în acest mod.

Coexistența hibridă și nefirească dintre armonia naturii, viețuirea naturală și structurile industriale delabrate, cu geometrie apocaliptică, antagonismul care definește geografia României de astăzi, este subiectul acestor imagini.

Acest evenimentul marchează şi lansarea oficială a asociaţiei Fotopia – o asociație proaspăt înființată cu scopul de a promova fotografia documentară în România. Cu această ocazie vă invităm să aflați mai multe despre echipa din spatele proiectului, dar şi alte evenimente pe care le pregătesc.